Kategorier
Byggnadsvård holmön Kvarn timmer timmerman timring Uncategorized

Kvarnrenovering på Holmön

Kvarnrenovering (6)Under en sommaren renoverade vi ett gammal väderkvarn på Holmön. Holmön är belägen i Kvarken strax norr om Umeå och har ca 75 permanent boende på ön. Holmön och öarna omkring är till stora delar skyddade som naturreservat. Mest känd är kanske Holmön för visfestivalen men det finns många kulturbyggnader kvar på ön. Bland annat fyren vid Holmögadd som är ett statligt byggnadsminne. Och så kvarnen då. Än inte ett statligt byggnadsminne men dock ett fantastiskt kulturarv.


Kvarnrenovering (3)Under den sommaren gjordes detta roliga byggnadsfynd som visade sig vara en riktig skatt. Det fanns på ett hemman en liten timrad byggnad som tjänstgjorde som vedbod. Den lilla ”vedbon” visade sig vara en gammal kvarn. Under alla år som gått så var den inte i bruksskick över huvud taget. Vi beslutade oss för att renovera kvarnen så detta byggnadsminne får leva vidare och inte tjänstgöra som en vedbod. 


Utifrån denna timring byggdes en fullt fungerande kvarn: nytt underrede, en mittstock ”kungen” där huset hänger och vrids runt, tak i näver m stentyngda slanor och nya vingar. Inuti nya drivhjul och stenar hittade vi på ön. Idag är kvarnen fullt fungerade och finns att beskåda på Holmön.

Kvarnrenovering (4)

Kvarnrenovering (7)

Kvarnrenovering (8)